Održan je 5. znanstveni simpozij primalja s međunarodnim sudjelovanjem „Primaljstvo u službi zdravlja majke i novorođenčeta“ u organizaciji Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Komore primalja/babica HNŽ.

Težište ovogodišnjeg simpozija ima cilj jačanje uloge primalja u okviru javnog zdravstva, promocije zdravlja, žena i obitelji i smanjenja mortaliteta i morbiditeta majki i djece. 

Predsjednica Organizacijskog odbora simpozija mr. sc. Olivera Perić ukazala je na važnost i ulogu primalje u rađanju.  „Činjenica je, da dobro educirane i zakonski podržane primalje mogu promijeniti zdravstveni sustav i osigurati kvalitetu zdravlja za svaku ženu i novorođenče. Stoga je cilj ovog simpozija ukazati na potrebu za jačom regulacijom i nastavkom stručnog obrazovanja primalja kako bi se zajamčila velika kvaliteta primaljske skrbi“, kazala je Perić.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić izrazio je posebno zadovoljstvo što se veći dio simpozija odnosi na komunikaciju. Istaknuo je kako je komunikacija ključ uspjeha svake profesije, a osobito je važna u zdravstvu. „Današnji simpozij dat će svoje određene rezultate, jer se tiče edukacije. Tko želi napredovati, ne smije se bojati educirati. Ovo su plodovi rada Fakulteta zdravstvenih studija, plodovi rada Klinike za ginekologiju i porodništvo, plodovi rada Medicinskog fakulteta, plodovi Sveučilišta u Mostaru“, kazao je rektor Tomić.

Simpozij je otvorila prodekanica za nastavu Fakulteta zdravstvenih studija i predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvu SKB Mostar prof. dr. sc. Vajdana Tomić. “Zbog iznimne specifičnosti i odgovornosti primaljskog zanimanja, SZO preporučuje obrazovanje primalja na visokoj razini. Veliki napredak prenatalne medicine, uvođenje visokih tehnoloških standarda u proces primaljske njege, nameću potrebu naobrazbu primalja isključivo na visokoškolskoj razini, kako bi mogle samostalno voditi trudnoću i porođaj u bolnici te pravovremeno prepoznati patološku trudnoću i trudnicu na vrijeme uputiti specijalisti“, kazala je Tomić.