Na Sveučilištu u Mostaru Centar za informacijske tehnologije (SUMIT) organizirao dvodnevni tečaj „Osnove rada u sustavu za e-učenje“ za nastavno osoblje.

Polaznici su se kroz osam cjelina upoznali s postavljanjem nastavnih materijala, radom s blokovima, resursima i kalendarom (kalendari, vijesti, administracija, poruke), s umetanjem resursa kao što su linkovi na web stranicu ili dokumenti, mape, stranice, knjige i slično te s aktivnostima foruma, rječnika, zadaća, anketa kao i izradama sigurnosne kopije kolegija.

Voditelj tečaja bio je doc. dr. sc. Marko Odak koji ističe kako je tečaj organiziran prema dosadašnjim iskustvima Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce) koji je partnerska institucija SUM-a.

„U fokus rada SUMIT-a u ovoj kalendarskoj godini stavljene su aktivnosti e-učenja s ciljem integracije klasične nastave i e-učenja kako bi osigurali bolju interakciju između studenata i nastavnika i u konačnici dobili bolje ishoda učenja. Oblik i intenzitet e-učenja prepušta se nastavnicima koji trebaju prepoznati i implementirati onaj koncept koji je primjeren njihovu području, odnosno konkretnom e-kolegiju i studentima“, objasnio je Odak.

Uz doc. dr. Odaka, predavači su bili članovi SUMIT-a Tomislav Papac i Marin Bošnjak.

Polaznici tečaja su istaknuli kako sustav za e-učenje nudi mnogo prednosti za kolegije kao što su postavljanje nastavnih materijala, načini postavljanja i rješavanja zadaća za studente te su zainteresirani za pokretanje kolegija u ovom sustavu.

Svaki nastavnik ima mogućnost otvoriti svoj kolegij na Sveučilišnom sustavu za e-učenje (SUMoodle), a cilj tečaja je upoznavanje sustava i njegovih mogućnosti te kako postaviti nastavne materijale i komunicirati sa studentima u virtualnom okruženju.

Napravljen je i portal za e-učenje na kojem će nastavno osoblje i studenti imati dostupne priručnike, razne upute, obavijesti kao i ostale korisne informacije vezane za e-učenje.