Promocija Zbornika radova sa znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu“ održana je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je istaknuo kako se vrijednost tri znanstveno - stručna skupa i tri zbornika radova ne vide samo u statističkim pokazateljima, koji su impresivni predavačima i istraživačima, nego i u temama koje su raznovrsne.

„Skupovi govore o BiH, europskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovina, njenom preustroju u optimalniju i pravedniju zemlju, o ravnopravnosti naroda i građana, izbornom zakonu, zapravo sve o europskim vrijednostima“, kazao je rektor Tomić.

Prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević kazao je kako Zbornik nudi konkretna rješenja i kako je to njegova prednost.

„Sadrži tri teme koje sabiru mnogo sudionika i priloga, na primjer pitanje konstitutivnosti mora biti urađeno kao pitanje legitimne konstitutivnosti ili jednakopravnosti naroda. Dalje, pitanje kolektivnih prava mora biti urađeno u balansu s individualnim pravima i treće, neophodan je potpuni realizam u pristupu društvenoj i političkoj zbilji. To su konkretni prilozi ovog Zbornika“, objasnio je Vlaisavljević.

Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja u BiH Milan Sitarski rekao je kako su u Zborniku prisutni ljudi iz akademske zajednice, gospodarstva, civilnog sektora i političkog života te pokrivaju širok spektar tema koje se tiču sadašnjosti, ali i prošlosti i budućnosti hrvatskog naroda u BiH.

Doc. dr. sc. Dražen Barbarić naglasio je kako ovaj Zbornik nije samo zbirka nekih apstraktnih teorijskih promišljanja nego zbirka uputa kako se može popraviti bh. politički sustav.

Organizatori promocije su Sveučilište u Mostaru, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.