Predstavljen je zbornik radova Faust Vrančić i njegovo doba na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u kojem su objavljeni radovi s međunarodnog znanstvenog skupa posvećenog Vrančiću održanog 2015., u povodu 400. obljetnice tiskanja Vrančićeva djela Machinae novae.

Prodekan za znanost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Mate Buntić je istaknuo kako se zbornik sastoji od 12 radova. „Radovi se sastoje od više skupina. Jedna skupina prikazuje tehnička dostignuća, druga se bavi jezikoslovljem, treća Vrančićevim filozofskim radom te na posljetku zbornik zaokružuju radovi koji se bave njegovom ostavštinom, oslikavaju se kulturne i duhovne prilike u Vrančićevu zavičaju potkraj 16. stoljeća“, objasnio je Buntić.

Prof. dr. sc. Marijana Borić je naglasila kako postoje brojne nepoznanice i nedoumice o njegovu životu i radu. „Radovi u zborniku stoga donose nove spoznaje, što je poticaj i smjernica daljnjim istraživanjima, na koje obvezuje univerzalnost Vrančićevih poruka i bogatstvo njegova nasljeđa“, kazala je Borić.