Studenti politologije Filozofkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru osvojili su drugo mjesto u natjecanju u debatama „Pričajmo o Europi. Pričajmo o nama!“ koja je održana u Sarajevu u organizaciji EU info centra.

Naglasak natjecanja je stavljen na mlade ljude i studente, a teme o kojima se debatiralo su bile vezane za Europsku uniju, kao i Bosnu i Hercegovinu.

„Bilo mi je iznimno zadovoljstvo zajedno sa kolegama Gordanom i Antoniom predstavljati Filozofski fakultet, kao i našu organizaciju Hrvatski studentski politološki forum (HSPF)“, kazao je student politologije Martin Miulić, jedan od sudionika.

Finale su izborili pobjedom protiv Balkan Studies centra Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, a tema debate je bila "Je li članstvo u EU vrijedno čekanja?".

U finalu su sučelili argumente sa predstavnicima Fakulteta političkih nauka Banja Luke, na temu "EU kao cilj ili sredstvo?".

„Iako je pobjeda ovog puta pripala kolegama iz Banja Luke, smatram da su svi sudionici na neki način pobjednici jer smo međusobnim uvažavanjem kroz argumentirane i zrele rasprave još jednom pokazali zavidnu razinu kulture dijaloga, kao i zavidnu razinu znanja o Europskoj uniji“, objasnio je Martin.

Na debati je nazočio i Lars Gunnar Wigemark, šef diplomacije EU u BiH te su studenti razgovarali s njim.

„Sve navedeno govori o tome koliko su mladi ljudi važni u procesu europskih integracija, stoga je moje zadovoljstvo veće što smo svima pokazali kako smo spremni preuzeti odgovornost za navedene procese i da više ne želimo biti tek pasivni promatrači, već aktivni sudionici koji će svojim znanjem i kompetencijama poboljšati ambijent u kojemu živimo“, poručio je Martin.