Akademska 2021./2022. godina počela je danas na Sveučilištu u Mostaru uvodnim obraćanjem i pozdravom rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zorana Tomića čiji govor prenosimo u cijelosti:  

Poštovane studentice i studenti, dobro došli na Sveučilište u Mostaru, dobro došli u grad Mostar i naše Sveučilišne centre u Središnjoj Bosni i Posavini. Pozdravljam vas, prvog dana vašeg novog i akademskog života kao rektor, te u ime Senata i svih studenta i profesora i djelatnika našega Sveučilišta. Hvala vam što ste izabrali Sveučilište u Mostaru kao vašu visokoškolsku ustanovu kroz koju želite steći i proširiti znanje, obrazovanje i uspjeh u životu.

Upravo jedna mudra misao ističe da je uspjeh u životu, jednostavno kao i biti dobar učenik. Zacijelo, završiti fakultet je jedna od današnjih vrednota brojnih osoba u svijetu. Sve što trebate je obratiti pozornost, fokusirati se i vrijedno se potruditi i dati sve od sebe. Sposobnost za težak rad i marljivo učenje je bilo obilježje – krepost -  najvećih osoba čovječanstva. Osoba koje su mijenjale svijet na bolje. Svi oni kao i vi danas imali su svoje snove. Oni najbolji bili su svjesni da snovi ne djeluju ako vi sami ne radite. Ali ipak sanjajte i budite svjesni da je od tisuću snova samo jedan dobar, a od tisuću dobrih snova samo se jedan ostvari. Zbog tog jednog, možda baš akademskog, treba sanjati cijeli život, i po noći i po danu.

Svjesni u isto vrijeme da je jučer postala davna prošlost, da je danas već postalo jučer, da je sutra već postalo danas, te da je tako bilo jučer i danas, a bit će i sutra. I mi na SUM imamo svoje snove. Sanjali smo i sanjamo da uredimo naše Sveučilište kao međunarodno priznatu visokoškolsku instituciju, instituciju gdje će se stjecati znanje i vještine konkurentne u širim europskim i svjetskim okvirima. Da bi to postigli morali smo organizacijski jačati, širiti unutarnje kapacitete i otvoriti se prema svijetu. Danas, Sveučilište u Mostaru s ponosom naglašava da ste vi prva generacija studenata bez klasičnih indeksa.

Vašom e-iskaznicom moći ćete se legitimirati i ostvarivati brojna prava. Tehnološki napredak našeg Sveučilišta ide za tim da težimo postati moderno e-sveučilište. Široko razgranata međunarodna mreža bilateralnih sporazuma i konzorcija omogućuje vama brojne mogućnosti razmjena i učenja u Europi i svijetu.

Važna je vaša samodisciplina. Vaša odluka. Smatra se da uspjeh u životu ovisi o jasno postavljenom cilju i cijeni koju ste spremni platiti da ostvarite taj cilj. Cilj ste postavili, a sada vas molim, dizajnirate svoje vrijeme tako da vas vodi do uspjeha. Bit će i teškoća, padova, razočarenja ali molim vas ne zaustavljajte se kad ste umorni, zaustavite se kada završite. Važno je da sudjelujete i u životu grada i zajednice. U našem gradu, počevši od Hrvatskog narodnog kazališta, ima značajnih kulutrnih događaja. Nemojte ih “preskakti”.

Na Sveučilištu u Mostaru surađuje više od 250 vanjskih suradnika profesora. U pozitivnoj sinergiji s profesorima na Sveučilištu čvrsto vjerujem da vam možemo pružiti izvrsnu platformu za vaš razvoj. Ali vi morate znati da svaka pobjeda započinje u glavi. Stoga neka vaša pobjeda započne danas vjerom da je sve moguće. Samo je važna vaša odlučnost.

Danas se želim prisjetiti dvije važne obljetnice. 500 godina od Marulićeve Judite i 60 godina od Nobelov nagrade I. Andrić. Koja dva velikana, dvije povijesno velike osobe koji su rođene na ovom našem prostoru. I oni su imali svoje snove i ostvarili su ih. Pozvali smo ih u našu memoriju i današnji susret da nam budu uzori, one osobe koje će nam dati snagu i upornost kad je teško. A kada vam je teško budite jaki. Bez obzira kako se osjećate, samo ustanite, pojavite se i nikad ne odustajte. Ne samo ne odustajte. Pobijedite.

Tom mišlju pozdravit ću vas i prepustiti dekanicama i dekanima, da vas dodatno ohrabre, ojačaju i da zajedno krenete u najljepšu fazu vašeg života.

Vivat akademia.