Sveučilište u Mostaru i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru potpisali su međunarodni Ugovor o suradnji sa StudiMed, njemačkom organizacijom koja surađuje s preko 30 sveučilišta diljem Europe s ciljem omogućavanja studentima pristup studijima medicine, dentalne medicine i veterine u inozemstvu.

Medicinski fakultet SUM-a organizirat će pretklinički dio studija medicine na engleskom jeziku u njemačkoj podružnici u prostorijama StudiMeda u Kölnu u Njemačkoj, a  mostarski nastavnici će biti odgovorni za izvedbu nastave. Odgovornost za sadržaj nastavnog plana i programa ostaje u ovlastima Medicinskog fakulteta, a primjenjivat će se isključivo prema  BiH propisima o obrazovanju i ispitima. Svi studenti koji uspješno završe pretklinički dio studija medicine (prve tri godine studija) u Njemačkoj nastavljaju studij na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Ovim sporazumom uspostavljen je temelj za osnivanje nastavne baze u Njemačkoj, što predstavlja veliki iskorak Sveučilišta u pogledu internacionalizacije i povećanja međunarodne vidljivosti i ugleda Sveučilišta u Mostaru na međunarodnoj razini. Nastavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru imati će u ovoj suradnji priliku predavati u Njemačkoj te dalje razvijati suradnju s partnerskim institucijama StudiMeda.