Sveučilište u Mostaru potpisalo je  sporazum o suradnji  sa Sveučilištem u Pisi, jednim od najstarijih sveučilišta na svijetu. Nakon sporazuma sa Sveučilištem u Genovi, ovo je drugi potpisani sporazum Sveučilišta u Mostaru s prestižnim talijanskim sveučilištem od početka 2021.,  što govori o izvrsnoj  suradnji kako s Veleposlanstvom Italije u Bosni i Hercegovini tako i s talijanskim sveučilištima.

Sveučilište u Pisi je moderno i prestižno središte znanstveno-istraživačkog rada središnje Italije, te je posebno poznato u područjima fizike, matematike, inženjerstva i računarstva. Službeno je osnovano 1343. godine, iako brojni znanstvenici tvrde da njegovo podrijetlo datira iz 11. stoljeća.

Suradnja će se provoditi kroz aktivnosti kao što su institucionalna razmjena nastavnika, tehničkog i administrativnog osoblja i studenata, razvoj novih studijskih programa, zajednička istraživanja, kulturni programi te konferencije i druge aktivnosti od zajedničkog interesa.

Među slavnim studentima Sveučilišta u Pisi je Galileo Galilei, koji je rođen i studirao u Pisi te postao profesor matematike 1589. Sveučilište također broji nekoliko dobitnika Nobelove nagrade među svojim bivšim studentima, nekoliko državnih  i stranih političkih vođa, uključujući dva talijanska predsjednika, pet papa te  pet talijanskih premijera.