Sveučilište u Mostaru sa svojim Uredom za podršku studentima s invaliditetom obilježilo je Međunarodni dan osoba s invaliditetom objavom promotivnog videa u kojem sudjeluje Ivan Boban, student prve godine preddiplomskog Studija socijalnog rada i Martina Litanj, studentica prve godine diplomskog Studija edukacijske rehabilitacije. Na ovaj način se ublažavaju posljedice socijalne isključenosti, ali i senzibilizira javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

Tim povodom Ured je posjetio dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja koji već duže vrijeme surađuje na Sveučilištem i Uredom zbog brige o osobama s invaliditetom. „Dom zdravlja Mostar jedna je od rjeđih javnih ustanova koja je ispunila kvotu zapošljavanja osoba s invaliditetom. Trenutno imamo 18 osoba s invaliditetom koje rade u Domu zdravlja što je hvale vrijedno, a s druge strane te osobe su prepoznate po svom angažmanu jer nekako se stječe dojam da oni zbog svog invaliditeta koje imaju puno bolje razumiju osobe koje su u potrebi te dolaze u zdravstveni sustav. Često se sjetim jednog natpisa 'Ako ste uzeli moju prednost uzmite i moj invaliditet' jer vrlo važno je da osvijestimo društvo za postojanje takvih osoba i da oni imaju potrebu da im se pomogne na svekoliki način“, naglasio je dr. Kordić dodajući kako je prije nepuna dva mjeseca Dom zdravlja završio projekt „Lift u bolji život“ čime su dobili lift s kojim osobe s invaliditetom lakše mogu doći do svog radnog mjesta.

„Naglasio bih da Sveučilište u Mostaru može biti pokretač i gradskih promjena, recimo ako će se u Gradu Mostaru uvoditi taktilne vodilice za slijepe osobe, ideju može dati Sveučilište, a podržati je Grad Mostar i građani grada Mostara“, izjavio je Tustonja.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda, u listopadu 1992. godine, na posebnoj, zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja završetka Desetljeća osoba s invaliditetom (1983.–1992.), usvojila je rezoluciju kojom je 3. prosinca proglasila Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Nakon donošenja predmetne rezolucije, UN-ova je Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji 1993/29, od 5. ožujka 1993. godine pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca, s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.