Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (SUMIT) ovaj tjedan održava edukaciju korištenja informacijskih tehnologija za 2414 nastavnika koji rade u školama županija gdje se nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku. Edukacije su sastavni dio digitalne transformacije koju provodi SUMIT, a potpora su i SUMIT koordinatori u školama, zaposlenici škola zaduženi za komunikaciju i koordinaciju.

Nastavnici se kroz petodnevni tečaj upoznaju s pojmovima elektroničkoga identiteta učenika, nastavnika i profesora (AAI), digitalne matične knjiga (eMatica), digitalne razredne knjiga (eDnevnik), rasporeda te svim aspektima i mogućnostima sustava za online učenje Školarac. Upoznaju se s novim načinima učenja u skladu s razvojem informacijskih tehnologija u 21. stoljeću. Nastavnici će osuvremeniti način prenošenja znanja, kreirati i koristiti virtualne učionice unutar sustava Školarac, napraviti provjere znanja u sustavu i slično. Tečaj vode Anton Martinović, profesor matematike i informatike i Petar Matić, profesor informatike dok tehničku podršku čine članovi SUMIT-a.

Sljedeća edukacija koja će se održati odnosi se na tečaj za ravnatelje škola županija gdje se nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku, a upoznat će se s procesom digitalne transformacije obrazovanja.

 

Broj sudionika tečaja po županijama:

Županija Zapadnohercegovačka 550

Hercegovačko-neretvanska županija 1256

Županija Posavska 115

Županija Središnja Bosna 143

Zeničko-dobojska županija 32

Hercegbosanska županija 291

Katolički školski centar "Blaženi Ivan Merz" Banja Luka 27